11 Ocak 2019 Cuma

Namlu Üretim Teknolojileri-2


SOĞUK DÖVME NAMLU
Neden bir ateşli silah için soğuk dövme namluya ihtiyacınız var? Ateş oranı yüksek bir makineli tüfeğiniz varsa, ihtiyacınız var demektir.
Alman yapımı MG-42 makineli tüfek, soğuk çekiç dövme namlu kullanan bir ateşli silah örneğidir. Silahın dakikada yaklaşık 1200 mermi atım kapasitesi vardır, bu yüzden atış esnasında namluları bitirir. Almanların bu namluya çok ihtiyacı vardı ve çok hızlı bir şekilde üretebilmeleri gerekiyordu.
Bu silahın başka öne çıkan özellikleri var mı bilmiyorum ancak namlu iç kaplaması genellikle çok iyi olduğundan, bunlar oldukça iyiler.
Soğuk çekiç dövme işleminin çelikte yarattığı gerilme miktarı muazzamdır ve namlunun tamamlanmasından ve hizmete sunulmasından önce gerilmeyi gidermek için namlunun ısıl işlem görmesi gerekir. Bununla birlikte, çekiç dövme işleminde, çeliğin ve namlunun iç kesiminin özellikle yivlerin sertleşme işlemine tabi tutulması ile oldukça sert ve dayanıklı yapılabilir.
Bir makineli tüfek için stresi alınmış ve sertleştirilmiş bir namlu çok önemlidir ve genellikle sert kromla yapılır. Bir soğuk dövme namlunun üreticiye en büyük avantajı, böyle bir namluyla donatılmış tüfeğe ihtiyacı olan son kullanıcıların çok olmasıdır.

Soğuk dövme namlu nasıl üretilir?
 Üretimi hızlandırma adına Alman mühendisler, makineli tüfek namlusunu şekillendirmek için çekiç dövme işlemine başladılar. İlginç bir şekilde, Remington birkaç yıl sonra ters bir yaklaşımla namluyu içten dışa doğru zorlayan button rifling tekniğini geliştirdi. Bu iki farklı metot, iki namlu tipinin davranışında büyük rol oynamaktadır.
Bu arayışların sonucu olarak Avusturya’da 1946’da soğuk dövme namlu üretim makineleri üretildi. Avrupalı silah üreticileri savaştan hemen sonra bu teknolojileri kullanmaya başlarken Amerika 1060lara kadar namlu üretim teknolojileri ile ilgilenmedi.
Bildiğimiz kadarıyla ABD’de soğuk dövme metodunu ilk kullanan TRW dir ve bunu M14 tüfeği üretiminde kullanmıştır. RW ateşli silah üretici değildir ancak onun seçilmesine etki eden faktör havacılık ve otomotive parçası makineleri üreticisi olmasıdır.
Ordudonatım subayları TRW’nin otomotive parçaları kitlesel üretim metodunu kullanarak daha düşük maliyetli ve çok kaliteli namlu üretilebileceğine inandılar ve TRW’yi ikna etmeyi başardılar.
Bugün Sturm, Ruger şirketleri 6 adet namlu üretim makinesi ile askeri ve sivil amaçlı namlu üretimi gerçekleştirmektedir. Remington bu şirketlerden daha fazla makineye sahip olup üretimlerine devam etmektedir. ABD’de 20 civarında soğuk dövme makinesi halen aktif olarak namlu üretimi yapmaktadır.  Makinelerin her biri bir milyon USD civarındadır.
Basit bir matematik hesabıyla son 20 yıl içinde ABD’ye ihraç edilen soğuk dövme makinelerinin toplam bedeli 20 milyon USD bulmaktadır. Ancak ABD’liler için namlu üretiminden ziyade her gün kilometrece kullanılan araç yedek parça üretimi daha cazip gelmektedir. Bu makinelerle elde edilebilecek hassasiyet çok üst seviyededir.
Namluyu mandrelde şekillendirmek oldukça kaba bir işlem gibi görünse de, süreç aslında biraz incelik gerektiriyor. İnce kısımlar, yiv ve set  boyutlarının olağanüstü kontrolünü sağlar. Örneğin, mandrel konik hale getirilir ve dövme sırasında namlu uzunluğu boyunca hareket ettirilebilir.
İlk önce, mandrelin namlu içinde tam olarak konumlandırılmasıyla, 0.0001 inç gibi bir hassasiyetle belirli bir genişlik elde edilebilir.
İkincisi, dövme sırasında mandrenin konumunu ayarlayarak, operatör konik bir delik oluşturabilir.
Bu bize Alman savaş sanayinin II.Dünya savaşı esnasında konik delikli ve sıkma delikli namluları nasıl ürettiğini göstermektedir. Aslında, üretim bantlarında yüksek hızlı kinetik enerji turları ile tungsten-karbür delici kullanarak sıkma delikli namlu ürettiler.
Çok ilginç görüntülerden biri de alet üreticilerinin çekiçlerin aşınmış yüzeylerini yeniden yapılandırmak ve eski haline getirmek için bir yüzey taşlama aleti kullanmalarıdır. Çekiçlerin her 1000 üretiminden sonra bakıma ihtiyaç gösterirler.
Bu devasa dövme makinelerinin çelik çubukları şekillendirerek top ve tank namlusuna dönüştürmesi gerçekten etkileyici bir işlemdir.
 Bu sürecin güçlü yanları hız ve doğruluktur ve bu teknolojiyi kullanmanın önündeki en büyük engel, elbette, son derece pahalı olmasıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder