11 Ocak 2019 Cuma

Namlu Üretim Teknolojileri-1


NAMLU ÜRETİMİ
          Silah imalatçılarının çoğu kendi namlularını üretmemektedirler. Aynı atölyede namlu üretmek daha farklı ekipmanlar gerektirdiğinden ve silah üreticilerinin nispeten namlu üreticilerinden daha az namlu ihtiyacı olduğundan kapasitenin boşta kalmasından dolayı silah üretim maliyetlerinden kaçınmaktadırlar.  En basitinden bu nedenlerle namlu üretimi gibi başka bir alanın ortaya çıkmış olmasını açıklayabiliriz.
Namlu üretiminde yaygın olarak kullanılan üç metot vardır. Bunlar cut, button ve hammer forging olarak bilinir. Her üç metot da kaliteli namlu üretmek mümkündür.  
Cut Rifling
            Cut rifling en eski metot olup 500 yıldır kullanılmaktadır. Almanya’da icat edildiği bilinmektedir.
            Temelde, her zaman olduğu gibi gerçekleştirilir, tek istisna, kesimi yapmak için kullanılan ekipmandır. Basitçe açıklamak gerekirse kesilmiş namlu içinde yiv ve setleri oluşturmak için çelikteki olukların kesilmesini veya kazınmasını içerir.
            Günümüzde; kesicinin her bir geçişi ile az miktarda çeliğin kesilmesi ve çıkarılması amacıyla, namlunun delinmiş ve oyulmuş deliğine bir kesici yerleştirmek için özel ekipmanlar kullanılmaktadır.
            Kesim devam ederken, çelik çubuk veya kesici namludaki bükümü oluşturmak için yavaşça döndürülür. Bu tür büküm normal olarak, delikte bir tam dönüşü tamamlamak için gereken inç sayısı ile belirtilir.
            Örneğin, 30-06 için normal büküm onda bir veya 1:10'dur. Bu, tüfeğin deliğe bir tur atılması için on inç gerektirdiği anlamına gelir.
            Kesici, yivlerin istenen derinliğe ulaşabilmesi için birçok kez kesme işlemini tekrarlanması gerekir. Bir namluda yivlerin sayısı değişkendir, ancak üç, dört ya da altı en yaygın olanıdır.
Button Rifling
Belki de günümüzde namlu üretim teknikleri arasında en yaygın kullanılan button rifling tir.
Bu yöntemde, derin delik delme ve raybalama, cut rifling sistemi ile aynıdır, ancak bitmiş deliğin button rifling sistemi için hafifçe altı çizilmiştir. Namlu üreticisi ya kendisi yapar yada button’un tersine dönen izlenimini veren karbon button kullanır.
Delik delindikten ve raybalandıktan sonra, bu button ya delik içine itilir veya çekilir, esasen namlunun için ütülenir.
Button’ı çekip veya itmenin  en iyi yöntem olup olmadığı, tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Button rifling yöntemini kullanan namlu üreticilerinin çoğunluğunun çekme yöntemini tercih ettikleri tespit edilmiştir. Her iki yöntemle de kaliteli namlular üretmek mümkündür.
Hammer-Forging Rifling
          Üçüncü metot ise çekiç dövme metodudur.
            Başka bir Alman yöntemi olarak biline çekiç dövme metodu namlu üreticileri arasında yaygın olarak kullanılmamaktadır.
             Ancak birçok fabrika bunu yapmaktadır.  Çekiçle Dövme ekipmanlarının maliyeti çok yüksektir. Sadece yüksek miktarda namlu üretimi için uygundur.
            Çekiç dövme yöntemi button rifling yöntemine çok benzemektedir. Bu yöntemde namlu delinmesi ve raybalanmasında farklı bir sistem kullanılır. Ancak çelik çubuk çapı çok daha kısa ve çok daha kalındır. Çelik çubuk, namluyu (yatağı ve dış konturu da içeren) tersten kavrayan tam olarak bitmiş bir delik ölçüsündeki mandrel üzerine yerleştirilir.
            Bu mandrel, kubbeli çelik çubuğa takılıyken, daha sonra, yalnızca delik içindeki namluyu oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda bazı makineler namlu kalıbının dışını son kontura kadar oluşturmak üzere, kalıbı tam anlamıyla çeliği çakan çekiç makinesine yerleştirilir.
Avusturya'dan Steyr firması namlularının çekiçle dövüldüğünü ve spiral çekiç izlerinin namlu dış yüzeyinde kaldığını gururla ispatladı.
Bu sistem, miktar ve kaliteli namlu üretiminde çok hızlı ve çok verimlidir. Çekiç Dövme makinelerinin en iyileri, her üç veya dört dakikada bir namlu üretebilmektedir.

Yaygın olarak tespit edilen görüşe göre; çekiç dövme yöntemi her üç yöntem için en az arzu edilen kalitede namlu ürettiği tezi doğru değildir. Bu üç yöntemin hepsi kullanılarak çok yüksek kalitede namlu üretilebilmektedir. Her üç yöntemin de ürettiği namluların kalitesindeki en büyük farkın, operatörün tecrübesine ve yeteneğine kullanılan ekipmanın durumuna, kullanılan metoda göre daha fazla bağlı olduğunu değerlendirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder