5 Mart 2019 Salı

TSK'nın Doktor ve Pilot İhtiyacı

TSK'nın Doktor ve Pilot İhtiyacı

   Değerli okurlar,
   Bu gün iki önemli yazı gözüme çarptı. Müyesser YILDIZ ve Saygı ÖZTÜRK'ün köşe yazıları, tavsiye ederim mutlaka göz atmalısınız.

   Müyesser hanım sanırım arzuladığı doğru bir hususu başlık yapmış ancak söz konusu teklifin içeriğine baktığımızda askeri hastanelerden ziyade temel konunun Harp Tababeti ihtiyacını karşılamak için olduğu anlaşılıyor. 

    Askeri Hastanelerin ve askeri doktorların Sağlık Bakanlığına devri 2016 yılında çıkan ilk kararnamelerden biriydi. O tarihte görevde bulunduğumdan özellikle Harp Tababeti konusunu gündeme getirmiş ve önemini  vurgulamıştık. Bütün dünya ordularının sistemi aynıdır kendi sağlık sistemi olmak zorundadır. Seyyar Cerrahi hastaneleri işletecek, muharebe sahasında ilk müdahaleleri yapacak, savaşın verdiği zararlara karşı zaman kaybetmeden tedbir alabilecek, tecrübeli ve gerektiğinde silahı eline alıp vatan için çarpışabilecek doktorlara ihtiyaç var özellikle şu sıralarda sınır ötesi bir harekat icra etme ihtimali olan bir ordu için Harp Tababeti kaçınılmazdır. 

     Aynı şekilde Strateji Uzmanı Erol MÜTERCİMLER'in 2015 yıllarında ifade ettiği Hava Kuvvetlerinin % 75 i cemaate katılmıştır sözünden hareketle sormak istiyorum uçaklarımızı sahi kim uçuracak. Hava Kuvvetlerimizin ve Kara Havacılık Komutanlığımızın pilot ve teknisyen ihtiyaçları çok ciddi seviyededir. Bu yüzden 21 yıla çıkarılan mecburi hizmetin geriye yürütülerek 21 yılını doldurmadan bir şekilde ayrılanların bu hizmetini tamamlamaları için geri çağırmıştır. Ne kadar başarılı olur bilemem. 

      Vatan, millet Sakarya deyince gerçek askerlerde, vatanseverlerde bütün sular durur ve önce vatan düşüncesi ile hareket ederiz. Ancak sağlık, yaş, tecrübe kaybı, istim üzerinde olma, kritik yeteneklerin kaybı, mukavemet gibi nedenlerle geri dönüşün yeterli olamama yada istenen başarı seviyesine ulaşamama riski mevcut.

    Sadece Pilot ve Doktor ihtiyacı ile bunu sınırlamamak lazım. Bir düşünün 1997 yılından başlayarak Harp Akademisine sızmış bir örgüt ve 2002 yıllarından itibaren ise tamamen ele geçirilmiş ve bu yıldan sonra mezun olanların neredeyse % 80 örgüte kaptırılmış bir kurmaylık sistemimiz ve maalesef şu an için % 80 boş olan kurmay kadrolarımız nasıl doldurulacak.?

     Vatan savunmasının planlanması, koordinasyonu, milli menfaatlerin ve ülke güvenliğinin temel esaslarını belirlemek, kritik komutanlık görevleri, yurt dışında askeri ataşelik, NATO ve BM gibi uluslararası örgütlerin askeri kadrolarında Türkiye'yi temsil eden yüksek lisanslı kurmay subay eksiğimiz nasıl kapatılacak. 

     Muharebe sahasında askeri birliklerin hemen gerisinde muharebe hizmet desteği sağlayan eski adı ile dördüncü kademe olarak bilinen Bakım Merkezleri eksiği nasıl kapatılacak? 

     Velhasıl TSK'nin sadece doktor ve pilot değil bir çok alanda liyakatli personele ihtiyacı var. Stratejide yapılan hatalar taktik tedbirlerle giderilemez ancak süreyi kısaltma adına buna ihtiyaç var. 


Sadık YILDIZ
E.Tnk.Kur.Alb.  

        
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder